Американського бізнесмена Калві засудили у Росії до 5,5 років умовно

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Американського бізнесмена Калві засудили у Росії до 5,5 років умовно

Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

У Росії оголосили вироки фігурантам справи інвестиційного фонду Baring Vostok. Його засновник Майкл Калві отримав 5,5 років умовного терміну.

Про це пише Meduza.

Відповідне рішення ухвалив Міщанський суд Москви. Про умовні терміни всім фігурантам клопотала сторона обвинувачення.

Окрім Калві умовні терміни отримали операційний партнер Baring Vostok, громадянин Франції Філіпп Дельпаль, партнер фонду Ваган Абгарян, директор з інвестицій Іван Зюзін, колишній генеральний директор компанії «Перше колекторське бюро» (ПКБ) Максим Владіміров, колишній голова правління банку «Восточный» Олексій Кордич і колишній директор банку по інвестицій Олександр Цакунов.

Сам Калві своєї вини не визнав. Він також заявляв про невинуватість всіх інших фігурантів справи. Інвестор просив суд винести виправдувальний вирок і таким чином дати позитивний сигнал «про незалежність судів та захист прав інвесторів».

У чому суть справи?

Компанія Калві взяла кредит у банку «Восточный» на 2,5 млрд рублів. Калві стверджує, що погасив кредит акціями компанії IFTG. ФСБ, в свою чергу, стверджує, що ці акції коштували на той момент значно дешевше — близько 600 тисяч рублів.

На думку Калві, член ради директорів банку «Восточный» Шерзод Юсупов намагався таким чином відвернути увагу від свого партнера Артема Аветисяна, який нібито вивів з Юніаструм Банку значні кошти за фіктивними угодами. Справу Юніаструм Банку зараз розглядає Лондонський арбітраж.

  • Майкла Калві затримали у Москві за підозрою в шахрайстві 14 лютого. Калві працював у Росії протягом останніх 25 років.
  • Baring Vostok — один з найстаріших і найбільших гравців на російському ринку прямих інвестицій. Фонд входить до складу акціонерів таких компаній, як OZON, «Яндекс», «1С», «Билайн», банк «Восточный» та інших.