Суд Москви взяв під домашній арешт американського бізнесмена Калві, якого звинувачують у розкраданні 2,5 млрд рублів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Суд Москви взяв під домашній арешт американського бізнесмена Калві, якого звинувачують у розкраданні 2,5 млрд рублів

Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

Суд Москви за клопотанням слідства перевів під домашній арешт увʼязненого під вартою американського бізнесмена і засновника інвестиційного фонду Baring Vostok Майкла Калві, якого звинувачують у розкраданні 2,5 млрд рублів (більше $37,5 млн) з банку «Восточный».

Як повідомляє Інтерфакс, під домашнім арештом Калві буде перебувати до 13 квітня. Слідство найближчим часом буде просити продовжити запобіжний захід.

Також суд заборонив бізнесменові спілкуватися з ким-небудь, крім родичів, адвокатів і контролюючих дотримання їм запобіжного заходу. Йому не можна користуватися інтернетом та засобами звʼязку за винятком екстрених випадків.

Слідчий пояснив зміну запобіжного заходу тим, що Калві «володіє стійкими соціальними звʼязками у Москві, за нього клопотала досить велика кількість осіб, він має постійне місце роботи, займається розвитком інвестиційних проектів у Росії і надає благодійну допомогу».

У чому суть справи?

Компанія Калві взяла кредит у банку «Восточный» на 2,5 млрд рублів. Калві стверджує, що погасив кредит акціями компанії IFTG. ФСБ, в свою чергу, стверджує, що ці акції коштували на той момент куди дешевше — близько 600 тисяч рублів.

На думку Калві, член ради директорів «Восточный» Шерзод Юсупов намагається таким чином відвести увагу від свого партнера Артема Аветисяна, який нібито вивів з «Юниаструм банка» значні кошти за фіктивними угодами. Справу «Юниаструма» зараз розглядає Лондонський арбітраж.

  • Майкла Калві затримали у Москві за підозрою в шахрайстві 14 лютого. Калві працював у Росії протягом останніх 25 років.
  • Baring Vostok — один з найстаріших і найбільших гравців на російському ринку прямих інвестицій. Фонд входить до складу акціонерів таких компаній, як OZON, «Яндекс», «1С», «Билайн», банк «Восточный» та інших.