США очікують від Києва ретельного розслідування убивства білоруса Шишова. Кулеба пообіцяв, що Україна зробить все можливе

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

США сподіваються, що Україна проведе повне та ретельне розслідування убивства у Києві голови «Білоруського дому в Україні» Віталія Шишова. Україна, своєю чергою, запевнила, що зробить усе можливе.

Про це йдеться у заяві американського посольства у Києві від 3 серпня, коли Шишова знайшли мертвим. Позицію України озвучив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Сполучені Штати глибоко засмучені смертю білоруського активіста Віталія Шишова у Києві, і ми висловлюємо глибокі співчуття його близьким. Його смерть сталася на тлі неприйнятної білоруської розправи з громадянським суспільством, і ми сподіваємося на повне та ретельне розслідування українською владою і встановлення причин та обставин», — зазначили у посольстві.

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна зробить все можливе для розслідування цієї справи: «Важливо виявити всю правду про його трагічну смерть».

  • У вівторок, 3 серпня, близько 8-ї години ранку на території лісопаркової зони у Святошинському районі столиці знайшли повішеним 26-річного громадянина Білорусі, голову ГО «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова. Він не повернувся з пробіжки, на яку вийшов 2 серпня. Київська прокуратура кваліфікувала справу як умисне убивство.
  • «Білоруський дім в Україні» — спільнота, створена для взаємодопомоги білорусам, які були змушені виїхати з країни через режим Олександра Лукашенка. Шишов у ній був головою та займався тим, що верифікував перебіжчиків із Білорусі: хто справді втікає від режиму Олександра Лукашенка, а хто є агентом білоруського КДБ.