Зеленський відновив роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент Володимир Зеленський 3 серпня підписав два ключові закони, які дають початок судовій реформі. Перший — відновлює роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС), а другий — реформує Вищу раду правосуддя (ВРП).

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Законопроєкти ухвалили з урахуванням пропозицій Володимира Зеленського, основна з яких стосувалася уточнень про ухвалення рішення конкурсною комісією з відбору її членів за участю міжнародних експертів.

Відповідно до закону, рішення ухвалюватиметься чотирма голосами з шести в разі, якщо за це рішення проголосували щонайменше два представники від міжнародних організацій.

А інший законопроєкт передбачає, що у складі ВРП буде створено новий інститут — автономний підрозділ дисциплінарних інспекторів, які будуть попередньо перевіряти всі скарги на суддів.

Також буде створено Етичну раду, до якої увійдуть троє представників суддів та троє міжнародних експертів. Ця рада перевірить на доброчесність усіх чинних членів ВРП, а також перевірятиме кандидатів на цю посаду. Якщо Етична рада визнає члена ВРП недоброчесним, то його повноваження будуть призупинені до розгляду цього питання суб’єктом його висування — з’їздом суддів, з’їздом адвокатів або іншим. У міжнародних експертів буде право вирішального голосу під час оцінки на доброчесність.

Вища рада правосуддя — колегіальний, незалежний конституційний орган державної влади та суддівського врядування. Лише ВРП має право на призначення або звільнення суддів, на винесення суддям різних покарань, на надання згоди на затримання судді і т. ін. До складу ВРП входить 21 член, яких обирають з’їзд суддів (10 членів), президент (2), Верховна Рада (2), з’їзд адвокатів (2), конференція прокурорів (2), з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ (2). Також членом ВРП за посадою є голова Верховного суду.

Тепер закон мають опублікувати в офіційних виданнях, через 24 години після чого він набере чинності.

  • 13 липня Верховна Рада підтримала законопроєкт про старт роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського. Він передбачає створення комісії для відбору 16 нових членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Це фактично кадрова агенція для суддів. Вона проводить конкурси з добору нових суддів і переатестовує чинних.