«Заразний як вітрянка». У США вважають, що штам «Дельта» легко поширюється вакцинованими

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Варіант коронавірусу «Дельта» є значно заразнішим і може долати захист вакцин.

Про це пише The Washington Post з посиланням на документи Центрів із контролю та профілактики захворювань США.

Директор агентства Рошель Валенські заявила, що вакциновані люди з варіантом «Дельта» несуть у собі стільки ж вірусу, скільки й невакциновані, і можуть із такою ж легкістю поширювати його.

На думку вчених, варіант «Дельта» передається інтенсивніше, ніж віруси, що викликають низку хвороб, серед яких лихоманка Ебола, застуда, сезонний грип. Згідно з документом, «Дельта» такий само заразний, як вітряна віспа.

Крім того, учені зʼясували, що при зараженні варіантом «Дельта» кількість вірусу у дихальних шляхах у 10 разів вища, ніж у людей, інфікованих вихідним варіантом коронавірусу.

Водночас фахівці впевнені, що наявні вакцини запобігають серйозним ускладненням, госпіталізації і смерті від COVID. Також вони радять людям зі слабкою імунною системою носити маски навіть у місцях, де немає високого ризику передачі вірусу. Те ж саме слід робити вакцинованим людям, які контактують із маленькими дітьми, літніми людьми або іншими вразливими категоріями.

  • У Сполучених Штатах Америки вирішили повернути обов’язковий масковий режим для вакцинованих осіб.
  • За даними департаменту громадського здоровʼя Англії, штам «Дельта» в 1,6 раза заразніший, ніж «Альфа», у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше — до реанімації.
  • У більшості країн Європи штам коронавірусу «Дельта» став панівним, медичні організації закликають відновити та посилити боротьбу з пандемією.