Кабмін залишив ціну на електроенергію для українців без змін ще на місяць. Зеленський пообіцяв розглянути питання тарифів на РНБО

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Питання тарифів на електроенергію для українців розглянуть під час засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО).

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час форуму «Україна 30. Децентралізація».

«Я вважаю, що ми повинні зробити все, щоб ціни на електроенергію для людей не піднімалися. Я попросив винести це питання на засідання РНБО на цьому тижні, щоб люди зрозуміли, що з 1 серпня сюрпризів для суспільства не буде», — наголосив він.

Також Зеленський зазначив, що місцева влада має активніше пояснювати населенню переваги від укладання річних контрактів.

«Ми повинні зробити, щоб збільшення цін не було. Моє ставлення до цього дуже просте — сьогодні 1,68 грн за КВт-год. Я вважаю, що у нас є низка [категорій] населення, які не можуть собі дозволити платити навіть 1,68 грн. І тому РНБО розглядатиме також це питання й можливості зменшення цін на електроенергію для таких окремих верств населення», — додав президент.

Зазначимо, Кабінет міністрів під час засідання 28 липня ухвалив рішення залишити без змін тариф на електроенергію для населення на рівні 1,68 грн за кВт-год.

«[...] пропонується продовжити термін дії нинішньої моделі покладання спеціальних зобовʼязань на ринку електроенергії (ПСО) ще на один місяць — до 31 серпня 2021 року», — йдеться в пояснювальній записці до постанови уряду.

Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що тарифи на тепло та гарячу воду повністю встановлюють місцеві органи влади.

  • У грудні 2020 року Кабінет міністрів ухвалив рішення підвищити тарифи на електроенергію для населення. Відповідно до постанови, ціна електроенергії була підвищена до 1,68 грн/кВт-год. Раніше українці платили по 90 копійок за кВт-год за перші 100 кВт-год на місяць, а потім переходили на тариф 1,68 гривні.
  • Українцям, в яких встановлено електроопалення, через підвищення тарифу на електроенергію пообіцяли надати компенсацію.