Американські вчені: Китай будує в Сіньцзяні 110 шахт для міжконтинентальних балістичних ракет

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Експерти Федерації американських вчених (FAS) дійшли висновку, що влада Китаю в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі будує 110 шахт для запуску міжконтинентальних балістичних ракет.

Про це пише BBC.

По супутникових знімках видно, що будівництво ведеться в пустелі приблизно за 100 км на північний захід від міста Хамі, на площі у 800 кв. км. Шахти будуть розташовуватися досить далеко від морських берегів Китаю, і тому, вважають експерти, стануть невразливими для звичайних крилатих ракет, які можна запустити з військових кораблів в Тихому океані.

Перед цим газета The Washington Post написала, що китайська влада будує 119 подібних шахт на території провінції Ганьсу. Всі ці дані свідчать про збільшення ядерного арсеналу Пекіна приблизно в 10 разів, тобто це «найзначніше збільшення китайського ядерного арсеналу за всю історію».

«Кількість нових китайських шахт у стадії будівництва перевищує кількість шахтних міжконтинентальних балістичних ракет, експлуатованих Росією, і становить більш ніж половину чисельності всіх американських міжконтинентальних балістичних ракет», — кажуть експерти.

  • Головний редактор партійного видання Китаю Global Times Ху Сицзінь закликав до нарощування ядерного потенціалу для протистояння США. Його заява зʼявилася на тлі взаємних звинувачень США і Китаю щодо головного винуватця в пандемії коронавірусу, зростання напруженості у відносинах і готовності Пекіна до глобального протистояння.