Омбудсман Денісова: Обвинувачений у «справі Хізб ут-Тахрір» переніс мікроінсульт у виправній колонії, йому не надають медичну допомогу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Український політв’язень Інвер Бекіров, обвинувачений у справі «Хізб ут-Тахрір», якого утримують у виправній колонії Башкортостану, переніс мікроінсульт.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

«Інвер сам звернувся по допомогу до медсанчастини колонії, де згодом знепритомнів. Лікарі діагностували мікроінсульт», — написала вона, посилаючись на адвоката Бекірова.

За словами Денісової, попри критичний стан здоровʼя 58-річного увʼязненого, керівництво установи збирається перевести чоловіка у штрафний ізолятор, бо він нібито порушив правила внутрішнього розпорядку.

«Перебування в ШІЗО може закінчитися для Інвера Бекірова найгіршим», — наголосила омбудсман, зауваживши, що дії адміністрації установи є порушенням статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з вʼязнями, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН, і рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоровʼя та Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням.

У зв’язку з цим Денісова звернулась до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою «невідкладно відновити порушені права» Інвера Бекірова. Зокрема, йдеться про надання чоловіку необхідної медичної допомоги — госпіталізацію у стаціонар медзакладу, де йому повинні провести кваліфіковане обстеження і подальше лікування.

Також Денісова вимагає від генпрокурора Башкортостану Володимира Ведернікова надати правову оцінку діям адміністрації колонії та притягнути винних до кримінальної відповідальності.

  • Нагадаємо, Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані російськими силовиками у 2016 році в Ялті. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір». Російський військовий суд розглядав ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на виїзних засіданнях в окупованому Сімферополі, після чого заарештованих кримських татар етапували в Ростов-на-Дону.
  • У Теймура Абдуллаєва, якого заарештували у 2016 році після хвилі обшуків у Криму і підозрюють у тероризмі за участь в організації «Хізб ут-Тахрір», погіршився стан здоровʼя. У нього підозрюють запалення лицевого нерву.
  • В анексованому Криму російська влада хоче відкрити «центр реабілітації», щоб «духовно перевиховати» кримських татар і мусульман, нібито причетних до релігійної організації «Хізб ут-Тахрір».