НСЗУ: Для лікування коронавірусу в Україні до кінця року потрібно виділити додатково до 10 мільярдів гривень

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

В Україні на лікування хворих із коронавірусом вже восени потрібно виділити додатково 5—10 мільярдів гривень.

Про це заявила заступниця директора департаменту медичних послуг і лікарських засобів Національної служби здоровʼя України (НСЗУ) Анна Фенчак на брифінгу 27 липня.

«Відповідно до нашого моделювання, зростання захворюваності очікується наприкінці серпня — у вересні. Виникне потреба в додаткових коштах [для оплати послуг пацієнтам із COVID-19]. За умови ефективного розподілу маршрутів пацієнта очікується, що загальна потреба на вересень—грудень становитиме від 5 до 10 мільярдів гривень залежно від того, як розвиватиметься пандемія», — розповіла вона.

Водночас Фенчак зауважила, що сума може збільшитися, якщо буде розширено мережу медзакладів.

Вона також нагадала, що на початку року з Програми медгарантій на вакцинацію перерозподілили 6,5 мільярда гривень, з яких повернули лише половину.

За даними громадської організації StateWatch, у 2020 році на боротьбу з пандемією найбільше грошей з бюджету на одного пацієнта виділили у Вінниці (764 гривні), а найменше — у Рівному (141 гривню) та Івано-Франківську (164 гривні).

  • Раніше в Національній службі здоров’я повідомили, що лікування одного важкохворого з коронавірусом обходиться державі у 45 тисяч гривень.
  • За даними НСЗУ, у 2020 році на лікування госпіталізованих українців із коронавірусом витратили 11 мільярдів гривень.
  • Станом на 27 липня від початку пандемії в Україні коронавірус виявили у 2 249 344 людей, померли 52 876 хворих, одужали 2 184 880.