Донька принца Гарі та Меган Маркл стала офіційною претенденткою на британський престол

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Доньку принца Гаррі та Меган Маркл Лілібет офіційно внесли до списку спадкоємців королівського престолу Великої Британії.

Про це повідомляє People.

Це сталося через сім тижнів після її народження. Лілібет посідає восьме місце в черзі на трон. Її брат Арчі перебуває на сьомому місці, а батько Гаррі — на шостому.

Зазначається, що Меган Маркл у списку немає, тому що вона не народилася в королівській родині, так само як і дружина принца Вільяма герцогиня Кембридзька Кейт. Принц Гаррі та Меган Маркл одружилися у травні 2018 року. У них також є півторарічний син — Арчі Маунтбеттен-Віндзор.

Правові основи для лінії спадкоємства престолу походять з XVII століття, з часів правління Вільгельма III (також відомого як Вільгельм Оранський). Поправки до цього порядку востаннє вносили у 2013 році, щоб покласти край системі первородства чоловіків, яка автоматично ставила спадкоємців чоловічої статі вище за їхніх сестер у лінії успадкування.

Наразі першим у черзі на зайняття британського трону є 72-річний принц Чарльз. Другим йде син Чарльза принц Вільям. Місця з третього по пʼяте — у дітей Вільяма: принца Джорджа, принцеси Шарлотти та принца Луї.

  • На початку січня 2020 року принц Гаррі та його дружина Меган Маркл оголосили, що відмовляються від титулів членів королівської сімʼї. Королева Єлизавета II, принц Чарльз та інші члени монаршого дому вмовили їх зачекати до 31 березня. У цей день Меган і Гаррі написали прощальний пост в Instagram і вирушили спочатку в Канаду, а потім до США.
  • У березні подружжя дало велике інтерв’ю телеведучій Опрі Вінфрі, в якому розповіло про труднощі життя в королівській сім’ї та непрості стосунки з її членами. Меган зізналася, що життя в цій родині часом було настільки складним, що вона «більше не хотіла жити». А принц розповів, що боявся повторення історії, через яку проходила його мати — принцеса Діана, яка теж не витримала тиску з боку королівської родини та вийшла з її складу.