Дослідження: Дві дози вакцин Pfizer та AstraZeneca ефективні проти штаму «Дельта»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Дослідження: Дві дози вакцин Pfizer та AstraZeneca ефективні проти штаму «Дельта»

Matt Allworth / Flickr

Дві дози вакцин Pfizer або AstraZeneca залишаються досить ефективними проти нового штаму коронавірусу «Дельта».

Відповідні результати дослідження оприлюднено в журналі New England Journal of Medicine.

Згідно з ними, дві дози вакцини Pfizer запобігають зараженню штамом «Дельта» на 88%, а дві дози вакцини AstraZeneca — на 67%.

Одна доза вакцин теж дає свій ефект, але її недостатньо. Учені зазначають, що рівень ефективності проти штаму «Дельта» приблизно такий самий, як і проти штаму «Альфа».

«Наше дослідження про знижену ефективність однієї дози мусить прискорити дії, спрямовані на максимізацію прийому другої дози серед вразливих груп в контексті циркуляції варіанту «Дельта», — заявили автори дослідження.

  • Національна академія наук України повідомляє, що завершилась фаза спадання захворюваності на коронавірус. Попри все ще низький її рівень існує загроза виникнення «вибухових темпів» такого зростання — подібно до того, як це спостерігалось у деяких країнах світу з поширенням там штаму «Дельта».
  • За даними департаменту громадського здоровʼя Англії, штам «Дельта» в 1,6 разу заразніший, ніж «Альфа», у 2,26 разу частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 разу частіше — до реанімації.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я визнала штам коронавірусу «Дельта» більш заразним, а вперше його виявили в Індії. Цей штам зараз домінує серед хворих у Росії.