Університет Драгоманова звільнив викладачку Більченко, яка підтримувала російську агресію і називала мовний закон «фашизмом»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова звільнив викладачку Євгенію Більченко, яка узимку 2021 року опинилися в центрі скандалу. Вона назвала закон про українську мову «звичайним фашизмом», а Україну — «онкохворою американською колонією». Крім того, Більченко виступала на каналах «ДНР» і їздила на творчі вечори до Москви і Санкт-Петербурга.

Про це вона сама написала у своєму Facebook.

За її словами, для звільнення з університету керівництву довелося ліквідувати цілу кафедру культурології та філософської антропології.

«Не змогли нічого довести: ані профнепридатність, ані аморальний вчинок — нічого з того, що вішали. За час відсторонення від педагогічної роботи я зайнялася науковою [роботою] так щільно, що це видно по моєму рейтингу: додаю рейтинг поруч з наказом про звільнення. У мене не просто перше місце, а перше місце з немислимим відривом. Про це в університеті все знають», — написала Більченко.

Вона також підтвердила, що третина її наукових конференцій та статей були написані та проведені спільно з колегами з Росії.

«Мені б хотілося, щоб світ знав, як в Україні поводяться з політичними інакодумцями», — підкреслила викладачка.

  • В середині січня Більченко потрапила у скандал після того, як назвала Україну тоталітарною державою і «онкохворою американською колонією», в якій «процвітає неонацизм», а закон про українську мову в сфері обслуговування — «звичайним фашизмом». Заяви професорки спровокували шквал критики і невдоволення — не тільки в мережі, але і в самому університеті. Деякі студенти підтримали викладача, але більшість вимагала звільнити Більченко.