Україна, Грузія та Молдова ухвалили Батумську декларацію

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У понеділок, 19 липня, на саміті «Асоційованого тріо» Україна, Молдова та Грузія підписали Батумську декларацію — у ній вони підтвердили свої зобовʼязання співпрацювати задля мирного та демократичного європейського майбутнього трьох країн.

Текст декларації опублікував Офіс президента України.

Країни зазначили, що продовжать свою інтеграцію до ЄС шляхом реформ та наближення свого законодавства у відповідних сферах до європейського. Окрім цього, країни домовились продовжувати співпрацю з інституціями ЄС щодо угод про асоціацію та поглиблені зони вільної торгівлі, що передбачають поступову інтеграцію до внутрішнього ринку Євросоюзу.

Також Україна, Грузія та Молдова прагнуть співпрацювати з Європейським Союзом у сфері спільної політики безпеки та оборони, у тому числі щодо протидії гібридним загрозам, посилення кіберстійкості та боротьби з дезінформацією.

Країни наголошують, що будуть прагнути співпрацювати з різними регіональними ініціативами за участю країн-членів ЄС, наприклад з ініціативою «Тримор’я» — це міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що обʼєднує 12 країн Європейського Союзу, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів.

  • 17 травня 2021 року Україна, Молдова і Грузія заснували новий формат співпраці під назвою «Асоційоване тріо» для спільної євроінтеграції та майбутнього вступу в ЄС. Євросоюз підтримав ініціативу і пообіцяв підтримку.
  • Раніше Україна, Грузія і Молдова підписали меморандум про створення тристоронньої міжвідомчої платформи для обміну досвідом з реінтеграції непідконтрольних територій, які були окуповані Росією.