Хорватія спростила в’їзд для туристів із України

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Хорватія спростила в’їзд для туристів із України

Marcus Löfvenberg / Unsplash

Хорватія спростила умови вʼїзду для українських туристів.

Про це 16 липня повідомили у посольстві України в Хорватії.

Як зазначається, українці можуть потрапити до Хорватії, не вказуючи причини поїздки, якщо вони можуть надати один з наступних документів:

  • документ, який підтверджує негативний ПЛР-тест (зроблений не раніше ніж ніж за 72 години до перетину кордону), або швидкий тест на антиген RAT (не більше ніж за 48 годин до перетину кордону);
  • сертифікат про щеплення двома дозами вакцини від коронавірусу Pfizer, Moderna, AstraZeneca, SinoPharm або однією Janssen від Johnson & Johnson (не пізніше ніж за 14 днів до в’їзду в Хорватію, але не більше ніж за 210 днів до нього);
  • медичну довідку про одужання від коронавірусу і отримання однієї дози вакцини протягом шести місяців від моменту зараження COVID-19 (протягом 210 днів до моменту перетину кордону);
  • позитивний результат ПЛР-тесту або швидкого тесту на антиген RAT, що підтверджує одужання людини від коронавірусу (проведений протягом попередніх 180 днів, але щонайменше за 11 діб до перетину кордону), або довідка від лікаря про одужання від COVID-19.

Якщо громадянин України не має жодного з цих документів, він може потрапити до Хорватії за умови перебування на самоізоляції (10 днів) або до отримання результатів тестів, зроблених власним коштом на її території.

Діти до 12 років звільняються від обов’язкового тестування, якщо подорожують з батьками чи опікунами, які мають вказані документи.

Водночас українці, які прибувають до Хорватії з країни, де поширений новий штам коронавірусу (Південна Африка, Бразилія, Танзанія, Індія), повинні надати негативний результат ПЛР-тесту (дійсний протягом 48 годин) та пройти 14-денну самоізоляцію. Якщо через 7 днів карантину здати додатковий ПЛР-тест власним коштом на території Хорватії та отримати негативний результат, самоізоляція завершиться достроково.

Транзитом на території Хорватії можна перебувати до 12 годин, в іншому випадку людину автоматично відправлять на самоізоляцію.

Окрім цього, у прикордонній службі Хорватії рекомендували туристам зареєструвати свій намір про вʼїзд до країни на сайті хорватського МВС — для пришвидшення перетину кордону.