В Україні створять нові спецпідрозділи з розслідування військових злочинів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
В Україні створять нові спецпідрозділи з розслідування військових злочинів

Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

В Україні створять спеціалізовані підрозділи з розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генерального прокурора після наради голови ОГП Ірини Венедіктової, голови Національної поліції Ігоря Клименка й очільника Служби безпеки Івана Баканова, які підписали відповідну постанову.

Як зазначається, нові спецпідрозділи будуть організовані у складі центральних апаратів СБУ та Нацполіції, а також їхніх регіональних і територіальних органів у Донецькій та Луганській областях. Вони працюватимуть напряму із Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора та відповідними управліннями в Донецькій та Луганській обласних прокуратурах.

Питання утворення слідчих підрозділів мають вирішити до кінця літа, після цього їм передадуть матеріали кримінальних проваджень.

Окрім цього, керівники правоохоронних органів домовилися провести тренінги для прокурорів і слідчих, які спеціалізуються на розслідуванні злочинів цієї категорії.

За даними Офісу генпрокурора, наразі в Україні триває розслідування щодо понад 19 тисяч злочинів, пов’язаних зі збройною агресією РФ і вчинених в умовах збройного конфлікту. Загалом від 2014 року зареєстровано понад 30 тисяч таких злочинів, завершено розслідування та передано до суду понад 6,5 тисячі проваджень, понад 500 із них — цього року.