Президент Куби звинуватив США в «економічному придушенні» острова. Напередодні там спалахнули протести

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Президент Куби звинуватив США в «економічному придушенні» острова. Напередодні там спалахнули протести

Президент Куби Міґель Діас-Канель заявив, що Білий дім сприяє наростанню суспільного конфлікту в країні на тлі масових протестів.

Про це пише Reuters.

Він назвав дії США політикою «економічного придушення», яка покликана спровокувати соціальні заворушення в країні.

Діас-Канель вважає, що санкції, які США наклала на Кубу та посилювала в останні роки, й стали причиною економічних негараздів. Йдеться про обмеження, які США наклали на острів через надання притулку терористам. Так Кубу повернули у перелік країн-спонсорів міжнародного тероризму

Відтак у 2020 році через пандемію коронавірусу та санкції США економіка Куби скоротилася на 11%.

Ця криза вважається найбільшою з моменту розпаду Радянського Союзу, який був головним постачальником економічних благ на острів.

Крім того, в країні все частіше стаються тривалі відключення електроенергії та перебої з постачанням продовольства. Невдоволені такою ситуацією люди вийшли на найбільші за останні десятиліття протести.

Учасники акцій вимагають припинення багаторічної диктатури і більш рішучих дій влади в боротьбі з пандемією коронавірусу, зокрема прискорити вакцинацію, бо останнім часом кількість випадків COVID-19 різко зросла. Також люди обурені через відключення електроенергії та дефіцит продуктів харчування.

  • Діас-Канель з 2018 року обіймав посаду головнокомандувача Революційних збройних сил Куби, а в жовтні 2019 року став президентом. Також він обіймав посаду голови Державної ради Куби.
  • У 2019 році уряд Куби оголосив про введення обмеження на продаж продуктів харчування та засобів гігієни, чекаючи на серйозну економічну кризу.
  • У лютому 2021 року Куба дозволила приватним підприємствам працювати в більшості галузей — це серйозна реформа в економіці, яку контролює держава.