На Кубі тисячі людей вийшли на антиурядові протести

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

На Кубі в неділю, 11 липня, в десятках міст тисячі людей вийшли на акції протесту проти комуністичного уряду країни.

Учасники акцій вимагають припинення багаторічної диктатури і більш рішучих дій влади в боротьбі з пандемією коронавірусу, зокрема прискорити вакцинацію, бо останнім часом кількість випадків COVID-19 різко зросла. Також люди обурені через відключення електроенергії та дефіцит продуктів харчування.

Протестувальники били вітрини магазинів, перекинули поліцейську машину та автомобіль першого секретаря Комуністичної партії Куби Карденаса Матансаса.

Під час звернення президент Мігель Діас-Канель звинуватив США в підігріванні ситуації на острові. Він також попередив, що учасники протесту отримають відсіч, і закликав «усіх революціонерів» протистояти їм на вулицях «твердо і мужньо».

«Ми готові віддати своє життя. Їм потрібно переступити через наші трупи, якщо вони хочуть зустрітися з революцією. Ми готові до всього і будемо битися на вулицях», — заявив Діас-Канель в ефірі державного телебачення.

Подекуди між протестувальниками і правоохоронцями сталися зіткнення. За даними Reuters, у Гавані (столиця Куби) були помічені джипи спецназу з кулеметами.

Водночас радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван висловив підтримку протестувальникам, а виконувачка обовʼязків помічника секретаря Держдепартаменту у справах Західної півкулі Джулі Чанг закликала до спокою і попередила, що США засуджують будь-яке насильство.

  • Діас-Канель з 2018 року обіймав посаду головнокомандувача Революційних збройних сил Куби, а в жовтні 2019 року став президентом. Також він обіймав посаду голови Державної ради Куби.
  • У 2019 році уряд Куби оголосив про введення обмеження на продаж продуктів харчування та засобів гігієни, чекаючи на серйозну економічну кризу.
  • У лютому 2021 року Куба дозволила приватним підприємствам працювати в більшості галузей — це серйозна реформа в економіці, яку контролює держава.