Куба відкриває свою економіку для приватного бізнесу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Куба відкриває свою економіку для приватного бізнесу

Pedro Szekely / Flickr

Куба дозволить приватним підприємствам працювати у більшості галузей — це серйозна реформа в економіці, яку контролює держава. Про це повідомляє BBC.

Міністр праці Марта Єлена Фейт повідомила, що список дозволених виробництв розширився зі 127 до понад 2 тисяч. За державою залишиться менша частина галузей.

Ідеться про скасування фіксованого списку видів підприємницької діяльності, які дозволені для приватних осіб. Раніше для ведення дозволеної приватної економічної діяльності необхідно було отримувати ліцензію під конкретний її тип. Частково або повністю обмежені будуть 124 види діяльності, які не дозволені законодавством республіки. Детальне розʼяснення нововведень влада обіцяє дати найближчим часом.

Економіка комуністичної країни сильно постраждала від пандемії й санкцій США, накладених адміністрацією Трампа. Минулого року економіка скоротилася на 11% — це найгірший спад за майже три десятиліття — і кубинці зіткнулися з нестачею основних товарів. Це основні з поштовхів для запровадження реформи.

Експерти із заплутаної та складної економіки Куби кажуть, що цей крок фактично відкриває майже всю економічну діяльність на острові для тієї чи іншої форми приватного підприємництва. Це велика можливість для тих, хто сподівається вийти за рамки малого бізнесу і перетворитися в підприємства середнього розміру.

Крім сотень тисяч дрібних ферм, недержавний сектор Куби складається переважно з малих приватних підприємств, якими керують ремісники, водії таксі й торговці. За даними влади, самозайнятими офіційно зараз є близько 600 тисяч кубинців, що становить 13% працюючих у країні. Однак велика кількість приватних підприємств залучена в туристичну галузь острова, яка дуже постраждала від пандемії та санкцій.

Мйже 60-річна ворожнеча між США і Кубою ослабла у 2015 році, коли тодішній президент США Обама і кубинський лідер Рауль Кастро погодилися нормалізувати взаємини, дозволивши громадянам США відвідувати острів і розширивши можливості місцевого бізнесу. Але зусилля Обами були відкинуті його наступником, президентом Дональдом Трампом. Новий президент США Джо Байден, який був віцепрезидентом за Обами, раніше давав зрозуміти, що хоче поліпшити американо-кубинські взаємини, але спостерігачі кажуть, що неясно, наскільки це у списку його пріоритетів.