Міністри фінансів G20 підтримали всесвітній податок на прибуток корпорацій

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міністри фінансів країн «Великої двадцятки» (G20) 10 липня підтримали історичну угоду про мінімальний податок для транснаціональних компанії.

Про це йдеться в комюніке за підсумками зустрічі, яке цитує Reuters. Дводенні перемовини з цього приводу відбулися у Венеції.

Декларація передбачає встановлення мінімального податку на прибуток для транснаціональних корпорацій на рівні не нижче 15%. Цей документ стримає компанії, насамперед технологічні, від мінімізації сплати податків у країнах, де вони працюють, за допомогою реєстрації штаб-квартир у низькоподаткових юрисдикціях. Угода передбачає, що компанії сплачуватимуть податки там, де продають свої послуги.

Наступний крок для реалізації декларації — у жовтні її мають затвердити лідери «Великої двадцятки» на саміті в Римі.

Ще в червні 132 країни підписалися під цією податковою реформою. Тепер її підтримали 19 найбільших економік і Європейський Союз — це допоможе реалізувати декларацію.

«Ми досягли історичної угоди про більш стабільну та справедливу ​​міжнародну податкову архітектуру», — заявили міністри в підсумковій заяві.

Financial Times пише, що проти цієї угоди виступають низькоподаткові юрисдикції, такі як Ірландія, Угорщина, Естонія, Швейцарія та Багами.