«ЄС» назвала Зеленського замовником справи щодо очільника «Кузні на Рибальському» та генерала Павловського

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Партія «Європейська солідарність» назвала судовий процес над колишнім заступником міністра оборони Ігорем Павловським та головою правління заводу «Кузня на Рибальському» Валерієм Шандрой «політично вмотивованим злочином влади, який вписується в кампанію із дискредитації та цькування захисників України».

Про це йдеться у заяві партії.

Щодо Павловського, то у «ЄС» заявляють, що за час його роботи у Міноборони (2015 — 2019 роки) у Збройні Сили України поставили рекордну кількість зразків озброєння та військової техніки, яку використовують захисники на суходолі і в Військово-Морських Силах.

«І за це його намагаються засудити не лише в Росії, що можна зрозуміти, але й в Україні, що в голові просто не вкладається», — наголосили у Порошенка.

«Європейська Солідарність» також обурена і рішенням Печерського суду арештувати Шандру.

Партія називає замовником цієї справи президента Володимира Зеленського, виконавцем — заступника керівника його Офісу Андрія Смирнова, а заявником Андрія Портнова (колишній заступник голови Адміністрації президента за правління Віктора Януковича).

  • 2 липня Державне бюро розслідувань оголосило підозри колишньому заступнику міністра оборони Ігорю Павловському та ще деяким посадовцям Міноборони, а також голові правління заводу «Кузня на Рибальському» Валерію Шандрі за постачання неякісної військової техніки. 7 липня суд арештував Шандру із правом на заставу у 443 млн гривень.
  • Ідеться про замовлення двох катерів «Кентавр». Чиновники були в курсі, що завод не має можливостей виконати умови контракту та збудувати катери у встановлені терміни, тому що там були відсутні проєкти виготовлення подібної продукції. У зв’язку з цим катери не відповідали б вимогам замовлення, отже, їх неможливо було б використовувати.
  • Після цього посадовці внесли до оборонного замовлення необхідність будівництва ще одного катера — і знову уклали угоду з «Кузнею на Рибальському» та заплатили заводу аванс. У результаті там виготовили катери зовсім іншого проєкту, які не відповідали технічним умовам.