МОЗ почав розслідування через інформацію про торгівлю вакциною Pfizer у приватних медзакладах

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
МОЗ почав розслідування через інформацію про торгівлю вакциною Pfizer у приватних медзакладах

picture alliance / Contributor / Getty Images

Міністерство охорони здоровʼя почало службове розслідування після інформації про продаж вакцини від коронавірусу виробництва компаній Pfizer і BioNTech у приватних медичних закладах.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

«Держава гарантує захист від коронавірусної інфекції всім охочим, але через дефіцит вакцин у всьому світі надає доступ до імунізації поступово, відповідно до плану. Торгувати вакцинами сьогодні озачає наражати на смертельну небезпеку тих, кому мали дістатися саме ці дози препарату», — наголосив голова МОЗ Віктор Ляшко.

Він додав, що відомство нарощує інфраструктуру та залучає приватні заклади і лікарів-ФОПів. Вони можуть сформувати пункти щеплень або мобільні бригади з імунізації від COVID-19 і вакцинувати громадян у різних регіонах України, уклавши контракти з Нацслужбою здоровʼя. Відповідно до цього вони отримують певні види вакцини для роботи.

«Вакцина AstraZeneca (Covishield, SKBio) і CoronaVac від Sinovac Biotech доступна у пунктах щеплень і центрах масової вакцинації. Їх також використовують мобільні бригади для щеплень визначених груп ризику та працівників критичної інфраструктури. Вакцина Comirnaty/Pfizer-BioNTech доступна для імунізації лише силами мобільних бригад, нею теж щеплюють певні групи ризику, освітян та організовані колективи, які зареєстрували свої заявки в контакт-центрі МОЗу», — пояснили в міністерстві.

  • Міністерство охорони здоров’я відкрило майже 200 центрів масової вакцинації від коронавірусу. Найбільше їх у Києві та Дніпропетровській області.
  • У МОЗ розповіли, що наприкінці липня — на початку серпня в Україні розпочнеться останній, п’ятий етап вакцинації населення від коронавірусу. Тоді щеплення робитимуть усім охочим. На цьому етапі в пункти масової вакцинації прибудуть усі доступні в Україні вакцини, зокрема Pfizer.