В Іспанії представили закон, який криміналізує домагання на вулиці та секс без згоди

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
В Іспанії представили закон, який криміналізує домагання на вулиці та секс без згоди

Thomas Hawk / Flickr

В Іспанії можуть запровадити кримінальну відповідальність за сексуальні домагання на вулиці.

Про це пише El Pais.

Уряд пропонує внести відповідні зміни до законодавства про боротьбу із сексуальними злочинами. Документ відомий в Іспанії під назвою «лише так означає так», він пропонує кваліфікувати будь-який статевий контакт без явної згоди кожної сторони як зґвалтування.

Крім того, проєкт закону вперше пропонує запровадити кримінальну відповідальність за домагання на роботі, кетколлінг (домагання до незнайомок на вулицях), а також примус до одруження і жіноче обрізання.

Поштовхом для змін до законодавства стала «справа Ла Манада» 2016 року про зґвалтування молодої жінки п’ятьма чоловіками. Двоє з них фільмували злочин, під час якого дівчина мовчала, тож суддя розцінив це як її згоду на секс. Зрештою суд визнав їх винними в сексуальному насильстві — цей злочин за законами Іспанії передбачає менш тяжке покарання, ніж зґвалтування.

Судовий процес продемонстрував, що закон потребує змін для кращого захисту жертв у подібних ситуаціях, зокрема розширення повноважень спеціалізованих відділів поліції для реагування на такі випадки. Також зміни передбачають фінансову допомогу жертвам насильства. Очікується, що документ розглянуть у вересні.

  • У травні 2019 року парламент Грузії у третьому й остаточному читанні ухвалив пакет поправок до Кодексу адміністративних правопорушень і Трудового кодексу країни, які вводять штрафи за сексуальні домагання. До них відносяться фрази сексуального характеру, демонстрація геніталій та фізична поведінка із сексуальним підтекстом.