В Україні офіційно розпочалась вступна кампанія

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
В Україні офіційно розпочалась вступна кампанія

Death to Stock

В Україні 1 липня офіційно стартувала вступна кампанія до закладів вищої освіти. Відсьогодні абітурієнти можуть реєструвати електронні кабінети та впродовж двох тижнів дистанційно подати вступні заяви.

Реєстрація кабінету відбувається в Єдиній державній електронній базі даних з питань освіти (ЄДЕБО).

Насамперед абітурієнт має обрати, з якими документами він реєструється:

  • на основі середньої освіти та з сертифікатом ЗНО;
  • на основі ЄВІ/ЄФВВ;
  • на основі ЗНО та диплому.

Перші кілька днів сайт може працювати повільно через велике навантаження. Для реєстрації необхідно ввести електронну пошту, яка стане логіном для входу, тоді вам надійде лист для активації доступу.

Зазначимо, що під час реєстрації е-кабінету заборонено використовувати електронні адреси заблокованих в Україні сервісів, наприклад, mail.ru чи yandex.ru.

Далі в окреслені поля треба ввести дані:

  • одного з сертифікатів ЗНО — номер, пін-код і рік отримання (2018—2021), дані інших сертифікатів варто додати в особистому електронному кабінеті вступника вже після реєстрації;
  • свідоцтва про повну загальну середню освіту (атестата) — серію, номер і середній бал додатка.

Реєстрація електронного кабінету вступника можлива з атестатом, виданим не раніше 1998 року, в іншому випадку доведеться подавати заяву в паперовому вигляді безпосередньо в закладі освіти.

Подання заяв до закладів вищої освіти триватиме з 14 до 23 липня. Цьогоріч можна подати до пʼяти заяв на бюджет у будь-який заклад вищої освіти і до 30 заяв на контракт.

Прийом заяв і документів від вступників розпочинається 14 липня та закінчується:

  • 16 липня — для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів;
  • 23 липня — для осіб, які вступають за результатами ЗНО, іспитів, творчих конкурсів, складених з 1 до 13 липня.

Співбесіди проводитимуть з 17 до 19 липня включно. Рейтингові списки абітурієнтів оприлюднять не пізніше 28 липня.

Оригінали документів потрібно подати у виш до 18:00 2 серпня, якщо йдеться про вступ на бюджетну форму навчання. Уже 9 серпня університет має офіційно зарахувати абітурієнта до лав студентів.

Зарахування вступників за пільгами чи на контрактну форму навчання відбудеться не пізніше 30 вересня.

У 2021 році при вступі на бакалаврат вступники можуть подавати сертифікати ЗНО поточного року, а також 2020, 2019 і 2018 років, комбінуючи їх на власний розсуд.

Від вступників до магістратури прийматимуть результати єдиного вступного іспиту 2020 та 2021 років, результати єдиного фахового вступного випробування — тільки 2021 року.

  • У кінці травня міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що в Україні планують створити президентський університет. Навчальний рік у ньому має розпочатися 1 жовтня 2023 року.
  • Пізніше він сказав, що у президентському університеті найкращим викладачам платитимуть 4 тисячі доларів або євро.
  • У Києві відкриють заклад вищої освіти американського зразка. Проєкт створили в партнерстві з Університетом штату Аризона (ASU). Новий виш розташовуватиметься в будівлі річкового вокзалу на Поштовій площі.