«Відмовляємося відступити від своїх принципів». Один з департаментів Нацбанку повним складом подав у відставку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Відмовляємося відступити від своїх принципів». Один з департаментів Нацбанку повним складом подав у відставку

Flickr / Національний банк України

Департамент ліцензування Національного банку в повному складі подав у відставку через незгоду з політикою керівництва.

Про це повідомив у Facebook голова департаменту Олександр Бевз.

«Ми щиро любимо НБУ і хочемо надалі в ньому працювати. Однак продовження нашої роботи в Національному банку наразі є неможливим. Централізація прийняття рішень в одних руках, заміна колегіальності директивним прийняттям рішень, на нашу думку, неприпустимі в роботі Національного банку України», — написав він.

За словами Бевза, нинішня ситуація в НБУ загрожує відкатом реформ у банківській сфері та регулюванні небанківського сектору.

«Нам щиро шкода, що нині ми не можемо продовжити свою роботу, в яку ми віримо і завжди намагаємось робити якісно, професійно, з максимальною лояльністю до нашої інституції та держави. Наші повноваження пов’язані з критично важливою частиною роботи НБУ: доступ на ринок нових компаній, погодження керівників банків, дозволи на купівлю банків і фінансових компаній, а також злиття та поглинання, оцінка корпоративного управління і структур власності та багато іншого. Ми відмовляємося відступати від принципів, бо розуміємо, до яких наслідків для країни це призведе», — підкреслив Бевз.

У Нацбанку, коментуючи звільнення співробітників, заявили, що департамент продовжуватиме роботу у штатному режимі.

«На сьогодні штат Департаменту ліцензування – це 107 одиниць. Працівники Департаменту забезпечують повноцінне виконання підрозділом своїх функцій. Новий керівник Департаменту та керівники структурних підрозділів, що входять до його складу, будуть призначатися на посади у порядку, встановленому пунктом 31 статті 15 Закону України «Про Національний банк України», та відповідно до встановлених у Національному банку процедур», — повідомили у НБУ.

  • У березні перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова заявила про цензуру в НБУ — керівництво департаменту комунікацій регулятора заборонило публікувати в оригінальному вигляді її інтервʼю для видання «Новое время».
  • У жовтні 2020 року Рада Національного банку оголосила догану і висловила недовіру Рожковій та іншому заступнику голови НБУ Дмитру Сологубу. Приводом для цього, як заявили в Раді, стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю.