У Греції в ущелині знайшли картину Пабло Пікассо, яку вкрали з музею 9 років тому

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Греції на околиці міста Кератея поліція знайшла картину Пабло Пікассо, яку вкрали девʼять років тому з грецької галереї. Про це повідомляє The Guardian.

Картину Пікассо «Жіноча голова» разом з картиною нідерландського художника Піта Мондріана із зображенням вітряка знайшли в ущелині на околиці Кератеї. Обидві вкрали під час пограбування у Національній галереї Афін у 2012 році.

Наступні девʼять років злочинці намагалися вивезти картини з країни, щоб продати їх на чорному ринку. Як виявилося, до цього моменту полотна були заховані на складі у місті Кератея. На їхнє місцезнаходження вказав 49-річний грек, який, як вважається, був одним з двох учасників крадіжки. Пізніше він в цьому зізнався і його заарештували. Чоловік забрав картини зі схованки і збирався вивезти їх за кордон, але виявив, що за ним стежить поліція, і скинув їх у яр.

Картина Пікассо — це портрет жінки у його фірмовому кубічному стилі. Національній галереї її подарував сам художник ще у 1949 році. Цей подарунок він зробив на знак визнання опору країни нацистській Німеччині. Вартість картини оцінюється у €20 мільйонів.

Другу картину із млином написав нідерландський художник Піт Мондріан (один із основоположників абстракціонізму). У 1963 році її купив грецький колекціонер Александрос Паппас і подарував Національній галереї.

Їх викрали у 2012 році. Тоді, аби ввести охоронця в оману, злодії кілька разів вмикали сигналізацію галереї, перш ніж проникнути у будівлю. Охоронець вирішив вимкнути сигналізацію, а одного з крадіїв виявив через детектор руху.