«Ще один крок назад»: у ЄС відреагували на вихід Білорусі зі «Східного партнерства»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Ще один крок назад»: у ЄС відреагували на вихід Білорусі зі «Східного партнерства»

Westend61 / Getty Images

Голова Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що вихід Білорусі зі «Східного партнерства» лише посилить напругу в країні і матиме негативні наслідки для білоруського суспільства.

Про це він написав у своєму Twitter.

«Білорусь зробила ще один крок назад, призупинивши участь у «Східному партнерстві». Це ще більше посилить напругу і матиме негативні наслідки для білоруського народу, позбавляючи його можливостей, які надавала наша співпраця», — відреагував очільник Євроради.

Також він опублікував окреме звернення до білоруського народу, в якому зазначив, що вони і надалі можуть розраховувати на ЄС.

«Ми нагадуємо про ваше право обирати президента через нові, вільні та чесні вибори. Закликаю режим президента Лукашенка: поставте на перше місце майбутнє Білорусі», — підкреслив Мішель.

  • Напередодні Міністерство закордонних справ Білорусі викликало керівника представництва ЄС у Мінську Дірка Шюбеля і виступило з заявою «у зв’язку з запровадженими Європейським Союзом безпрецедентними обмежувальними заходами стосовно Білорусі». Також там зазначили, що призупиняють свою участь у «Східному партнерстві».
  • «Східне партнерство» — зовнішньополітична ініціатива ЄС, яка поширюється на Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Вона передбачає співпрацю Євросоюзу з цими країнами у різних сферах.