Індія порушила питання визнання вакцини Covishield в ЄС. Нею щеплять і в Україні

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Індія порушила питання визнання вакцини Covishield в ЄС. Нею щеплять і в Україні

У індійців, які отримали щеплення вакциною AstraZeneca, випущеною Інститутом сироватки крові Індії, виникають проблеми з поїздками до Євросоюзу.

Про це пише Reuters.

Відтак генеральний директор Інституту сироватки крові Індії Адар Пунавала підняв на найвищому рівні питання визнання ЄС вакцини Covishield.

«Я підняв це питання на найвищому рівні і сподіваюся вирішити його найближчим часом, як з регуляторними органами, так і на дипломатичному рівні з країнами», —написав Пунавала.

Паспорти вакцинації Європейського Союзу дозволяють людям практично безперешкодно відвідувати блок та подорожувати країнами ЄС навіть з туристичною метою. Однак наразі Європейський регулятор схвалив тільки чотири вакцини західного виробництва.

Хоча вакцина AstraZeneca і належить до тих вакцин, які визнані в Євросоюзі, це не поширюється на індійську версію Covishield, яку виготовили в Інституті сироватки крові Індії. Союз визнає тільки вакцину AstraZeneca [Vaxzevria], яку виготовили на потужностях Великої Британії.

Крім Vaxzevria, безпечними в Європі вважають вакцини Moderna, Pfizer від BioNTech і Johnson & Johnson.

Відтак Міністерство закордонних справ Індії порушило питання про визнання Covishield Європейським агентством з лікарських засобів (EMA).

В EMA повідомили виданню Reuters, що єдиною вакциною від AstraZeneca, щодо якої була подана і оцінена заявка на отримання дозволу на продаж, була вакцина Vaxzevria.

Тобто Covishield наразі не має дозволу на продаж в ЄС, хоча й виготовляється за аналогічною виробничою технологією, що і Vaxzevria.

«Якщо до нас надійде заявка на отримання дозволу на продаж Covishield або будуть схвалені якісь зміни в затверджених виробничих майданчиках для Vaxzevria, ми повідомимо про це, — заявили в EMA.

Зазначимо, ВООЗ внесла Covishield і вакцини Sinopharm і Sinovac у список дозволених для використання препаратів.

Нагадаємо, що Індія призупинила експорт вакцини AstraZeneca, відомої як Covishield ще в квітні. Це сталося через сильний спалах коронавірусу в цій країні. Так уряд хотів забезпечити масштабну вакцинацію свого населення.