Росія роздачу своїх паспортів на Донбасі назвала «наслідком невиконання Україною Мінських домовленостей». Це була відповідь Зеленському

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова відповіла на претензії президента Володимира Зеленського про видачу російських паспортів жителям окупованого Донбасу. Вона заявила, що видача стала наслідком «невиконання Києвом Мінських домовленостей».

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ РФ.

Захарова заявила, що висловлювання Зеленського в інтервʼю телеканалу «1+1» нібито порушує логіку угод.

«Логіку і претензії Зеленського зрозуміти важко. Добре відомо, що надання громадянства є суверенною прерогативою суверенних держав. Міжнародним правом будь-яких обмежень з цього приводу не встановлено. Ми не раз говорили, що надання жителям Донбасу російського громадянства є вимушеним гуманітарним заходом в умовах введеної Києвом соціально-економічної і транспортної блокади регіону, яку згідно з Мінськими домовленостями він повинен зняти», — сказала вона, назвавши видачу паспортів «гуманітарних жестом».

Захарова додала, що роздача російського громадянства «повністю відповідає міжнародній практиці».

«Свої паспорти мешканцям України у великих кількостях видають Польща, Угорщина і Румунія [...]. Сама Україна активно надає громадянство жителям Придністровʼя», — заявила Захарова.

  • 24 червня президент Зеленський в інтервʼю заявив, що Росія не дотримується Мінських домовленостей, видаючи населенню ОРДЛО російські паспорти. Він зазначив, що паспорти вже отримали до 400 тисяч людей.
  • Зеленський допускає можливість винесення на референдум питання про повернення Донбасу, якщо конфлікт на сході України не вдасться врегулювати через «нормандський формат». Він вважає, що Україна може повністю розірвати відносини з окупованими територіями тільки, якщо так вирішить народ.