Астрономи зʼясували, коли саме в космосі засяяли перші зірки

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Астрономи зʼясували, коли саме в космосі засяяли перші зірки

RALF KAEHLER/TOM ABEL

Астрономи стверджують, що так званий «космічний світанок» відбувся між 250 і 350 мільйонами років після Великого вибуху. Саме тоді в космосі засяяли перші зірки.

Відповідне дослідження опублікували в науковому журналі Monthly Notices Королівського астрономічного товариства, передає ВВС.

Професор Річард Елліс з Університетського коледжу Лондону каже, що пошук «космічного світанку» був справою усього його життя.

«Це просто Святий Грааль — озирнутися достатньо далеко, щоб побачити найперше покоління зірок і галактик. І тепер ми маємо перші переконливі докази того, коли саме Всесвіт уперше занурився у зоряне світло», — сказав він.

Команда проаналізувала шість найвіддаленіших галактик, які одними з найперших зʼявилися у Всесвіті.

Обчислюючи їхній вік, команда розрахувала початок космічного світанку — часу, коли сформувались перші зірки. Доктор Ніколас Лапорт з Інституту астрономії Кавлі в Кембриджі, який керував дослідженням, каже, що «космічний світанок» — це одне з найбільших питань у сучасній космології.

«Це перший раз, коли нам вдалося визначити зі спостережень, коли настав цей вирішальний момент в історії Всесвіту», — пояснює він.

  • Раніше Hubble зробив серію фотографій туманності Вуаль, застосовуючи нові методи обробки зображень, що дозволяють побачити найдрібніші деталі. У Європейському космічному агентстві фото назвали «світлиною тижня».
  • Телескоп також зробив знімок спіральної галактики в сузірʼї Андромеди, яку в NASA порівняли з булочкою з корицею. На відміну від класичної спіральної галактики, у UGC 12588 немає виражених смуг від зірок і газу та візерунка спіральних «рукавів».