Європейський регулятор допустив, що змішування COVID-вакцин є безпечним і ефективним

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Європейський регулятор допустив, що змішування COVID-вакцин є безпечним і ефективним

Tim Reckmann / Flickr

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) вважає, що змішування різних доз вакцин від коронавірусу є цілком безпечним і ефективним.

Про це пише Politico.

Там пояснюють це тим, що наразі абсолютно всі вакцини працюють однаково — стимулюють імунну відповідь організму на спайковий білок коронавірусу.

Попередні дані з Іспанії та Німеччини також свідчать про те, що після змішування різних вакцин від коронавірусу імунна відповідь є задовільною, а проблем із безпечністю немає.

«Наразі EMA не в змозі дати будь-які остаточні рекомендації щодо використання різних вакцин проти COVID-19 для двох доз», — підкреслили у відомстві.

  • На початку червня Національний дорадчий комітет Канади з імунізації порадив жителям країни за необхідності «змішувати» вакцини при першому і другому щепленні. Ідеться про поєднання вакцин AstraZeneca-Oxford, Pfizer-BioNTech або Moderna. Жителі країни, які зробили перше щеплення вакциною AstraZeneca, зможуть отримати друге препаратами Pfizer і Moderna без застережень негативного впливу на здоровʼя, оскільки для виготовлення обох вакцин використовують подібну технологію мРНК.