Країни ЄС «серйозно занепокоєні» угорським законом щодо ЛГБТ

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Країни ЄС «серйозно занепокоєні» угорським законом щодо ЛГБТ

Тринадцять країн-членів ЄС висловили «серйозне занепокоєння» щодо закону Угорщини, який забороняє «демонстрацію та пропаганду гомосексуальності» серед осіб віком до 18 років. Підписанти вважають, що такі закони порушують цінності Європейського Союзу.

Про це інформує Reuters.

«Стигматизація ЛГБТ-осіб є порушенням їхнього основного права на гідність, як це передбачено Хартією ЄС і міжнародним правом», — зазначили підписанти у спільній заяві.

Бельгія стала ініціатором заяви, а серед підписантів — Німеччина, Франція, Іспанія, Ірландія, Нідерланди та Швеція. Загалом таку позицію підтримали 13 країн із 27, які є членами ЄС.

Міністр Німеччини у справах Європи Міхаель Рот перед зустріччю зі своїми колегами по блоку в Люксембурзі зазначив, що ЄС — це насамперед обʼєднання цінностей, а вже потім економіка.

«Не повинно бути жодних сумнівів у тому, що до меншин, зокрема до сексуальних, слід ставитися з повагою», — додав він.

Нагадаємо, угорські депутати 15 червня ухвалили закон, який забороняє обговорювати з неповнолітніми будь-яку інформацію щодо гомосексуальності чи зміни статі.

ЛГБТ-активісти в Угорщині та міжнародні організації різко розкритикували законопроєкт і порівняли його з російським законом 2013 року, що забороняє так звану гей-пропаганду. Активісти провели акції протесту, намагаючись переконати законодавців не голосувати за законопроєкт.