Опитування: росіяни вважають Сталіна найвидатнішою людиною в історії. Рейтинг Путіна впав удвічі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Опитування: росіяни вважають Сталіна найвидатнішою людиною в історії. Рейтинг Путіна впав удвічі

Пресслужба президента російської федерації

Росіяни вважають радянського диктатора Йосипа Сталіна найвидатнішою людиною в світовій історії. Його ім’я назвали 39% опитаних.

Про це йдеться у соціологічному дослідженні «Левада-Центру».

Востаннє таке опитування там проводили в 2017 році. З того часу визнання Сталіна зросло з 38% до 39%.

Водночас згадування переважної більшості інших постатей значно знизилося. Засновника СРСР Володимира Леніна у списку найвидатніших людей в історії назвали 30% росіян, а письменника Олександра Пушкіна — 23%.

Найбільше падіння рейтингу відбулося у чинного президента Росії Володимира Путіна. У 2017 році його називали у списку найвидатніших 34% росіян, а у 2021 році — лише 15%.

Частіше у списку найвидатніших почали називати лише кількох людей: ще одного радянського диктатора Леоніда Брежнєва (з 8% до 10%), вченого Альберта Ейнштейна (з 7% до 9%) та ще одного вченого та радянського дисидента Андрія Сахарова (з 2% до 7%).

  • Ефект гуртування у Росії, викликаний агресивною зовнішньою політикою Володимира Путіна, сходить нанівець з економічних причин — відповідно до опитувань, громадянські настрої відходять від так званого «кримського консенсусу», і росіяни все більше звертають увагу на різке падіння доходів, ніж на здобутки держави, проголошені пропагандою.
  • У травні 2020 року рейтинг Путіна знизився до історичного мінімуму. Діяльність Путіна на посаді президента підтримували 59% опитаних. Третина росіян — 33% — не схвалювали його роботу, 8% не змогли відповісти на питання.