Місія на Марс. Rocket Lab виграла конкурс NASA на розробку двох космічних апаратів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Місія на Марс. Rocket Lab виграла конкурс NASA на розробку двох космічних апаратів

Mohamed bin Zayed Al Nahyan / Twitter

Компанія Rocket Lab отримала контракт на створення космічних апаратів для місії NASA ESCAPADE, яка має на меті вивчити магнітосферу Марсу.

Про це американська приватна космічна компанія RL повідомляє на своєму сайті.

У рамках ESCAPADE на околиці Червоної планети відправлять два однакові зонди — Blue та Gold. Їх запуск запланований на 2024 рік. Очікувана тривалість наукової частини місії апаратів становить один рік.

Обидва апарати будуть створені на базі супутникової платформи Rocket Lab Photon, модифікованої для міжпланетних місій. Цю версію платформи обладнають збільшеними паливними баками, двигуном HyperCurie, більш потужною системою звʼязку та протирадіаційним захистом.

Rocket Lab уже надала NASA попередній проєкт. Агентство має розглянути його до кінця липня й ухвалити рішення про початок реалізації.

  • ESCAPADE — це не перша запланована компанією місія за межі низької навколоземної орбіти. У кінці цього року Rocket Lab відправить на Місяць кубсат у межах місії CAPSTONE. Цей апарат підтвердить стабільність орбіти, на яку планується вивести майбутню місячну станцію Gateway. Крім того, у 2023 році Rocket Lab має намір запустити приватну місію до Венери.
  • Усі ці проєкти є частиною плану компанії щодо здешевлення міжпланетних досліджень.
  • У квітні Rocket Lab випробувала концепт захоплення багаторазового першого ступеня ракети-носія Electron у повітрі за допомогою вертольота.
  • 1 липня SpaceX успішно доставила на орбіту Землі третій геонавігаційний GPS-супутник III покоління для потреб Військово-повітряних сил США.