Адвокат Закревська: Суд ухвалив перший вирок ексберкутівцям у справах Майдану

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Адвокат Закревська: Суд ухвалив перший вирок ексберкутівцям у справах Майдану

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Суд ухвалив перший вирок стосовно колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут» у справах, які стосуються злочинів проти учасників Революції гідності.

Про це повідомила адвокат у справах Майдану Євгенія Закревська.

До трьох років позбавлення волі засудили ексбійців Віктора Ейсмонта і Володимира Мохоню за ч. 2 ст. 365 (перевищення повноважень) Кримінального кодексу. Колишніх правоохоронців засудили за розгін учасників Майдану в ніч проти 30 листопада 2013 року.

Закревська також повідомила, що за іншими статтями — 340 (перешкоджання мітингам) і 366 (службове підроблення) — ексберкутівців теж визнали винними і звільнили від відповідальності, оскільки сплили строки.

«Це перший реальний вирок беркутам у справах Майдану. І перший обвинувальний вирок по подіях 30-го листопада!» — заявила адвокат.

  • У жовтні 2020 року Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук трьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут»: Павла Аброськіна, Сергія Зінченка й Олега Янішевського, яких звинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.
  • 29 грудня 2019 року на КПВВ «Майорське» відбувся обмін полоненими між Україною і бойовиками. Процес моніторили ЗСУ та представники омбудсмена Денісової. За даними Офісу президента, Україні повернули 76 полонених. Бойовикам віддали близько 120 осіб, зокрема колишніх бійців «Беркута», яких звинувачують у злочинах під час Євромайдану.
  • У лютому 2020 року беркутівці Тамтура і Маринченко повернулися до Києва, решта залишилися в окупованому Донецьку.