Апеляційний суд відпустив з-під варти ексберкутівців у справі про розстріли на Майдані

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Київський апеляційний суд відпустив під особисте зобовʼязання фігурантів справи про розстріли на Майдані. Суд задовольнив звернення нових прокурорів з відповідним листом генерального прокурора Руслана Рябошапки.

Запобіжний захід було помʼякшено колишнім беркутівцям Олегу Янішевському, Сергію Зінченку та Павлу Аброськіну, які перебували під вартою. Крім того, суд відпустив під особисте зобовʼязання Сергія Тамтуру і Олександра Маринченка, які перебували під домашнім арештом. Апеляційний суд задовольнив скарги частково, захист ексберкутівців просив про скасування запобіжного заходу взагалі.

Тамтуру та ще чотирьох ексберкутівців звинувачують у вбивстві 48 та пораненні 80 людей на вулиці Інститутській.

Тамтура та Маринченко були присутні в залі суду. Янішевський, Зінченко та Аброськін підключалися відеозвʼязком з Лукʼянівського СІЗО.

Раніше зʼявилася інформація про можливу передачу ексберкутівців у рамках майбутнього обміну утримуваними 29 грудня. Адвокатська дорадча група заявила в Facebook, що частина апеляційних скарг були подані з порушенням термінів.

«Суд проігнорував права потерпілих та не надав їм доступ до апеляційного розгляду. Навмисно допустив інші численні порушення», — повідомляють адвокати.

Крім того, ГПУ змінила групу прокурорів на підставі постанови генпрокурора Руслана Рябошапки. Зі справи вивели Олексія Донського, Ігоря Земскова, Яніса Симонова і Дениса Іванова, які протягом кількох років займалися справами Майдану. У справі залишилося троє призначених напередодні прокурорів: Сергій Куцій, Олександр Шеваленко та Віталій Субботін. Адвокат Євгенія Закревська заявила, що позиція нових прокурорів збігається з позицією захисту. Нові прокурори зазначили, що знайомі з кримінальною справою і не бачать підстав для свого відводу.

На засіданні прокурор Куцій заявив, що не заперечує проти задоволення апеляційних скарг обвинувачених бійців на підставі листа від голови ГПУ Руслана Рябошапки.