УЄФА зобовʼязала Україну змінити форму збірної і прибрати слоган «Героям слава»

Автор:
Костя Войтенко
Дата:
УЄФА зобовʼязала Україну змінити форму збірної і прибрати слоган «Героям слава»

Facebook / Андрій Павелко

Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА) зобовʼязала Україну змінити форму національної збірної, в якій вона виступить на Євро-2020. Про це організація повідомила французькому інформагентству AFP.

Таке рішення ухвалили після офіційної скарги від Російського футбольного союзу (РФС). УЄФА зобовʼязала Україну прибрати з футболки фразу «Героям слава», яка, на думку Спілки, має «вочевидь політичний смисл». Це суперечить правилам організації та турнірів, які проходять під її егідою, зокрема і Чемпіонатів Європи.

Рішення УЄФА стосується тільки слогана «Героям слава», нанесеного на внутрішню частину футболки. Слова «Слава Україні» та мапа України, якими також були незадоволені в РФС, на футболках залишаться.

«УЄФА уважно вивчила нещодавно доданий на новий комплект форми слоган «Героям слава», який був наданий їй на ознайомлення, а згодом і затверджений в грудні 2020 року. Однак у той час не вивчався взаємозвʼязок між двома фразами. Після подальшого аналізу було ухвалено рішення, що конкретне поєднання двох фраз вважається виключно політичним за своєю природою, має історичний і мілітаристський підтекст», — цитує Tribuna.com офіційну відповідь Спілки.

Пресаташе збірної України Олександр Гливинський у коментарі 24 каналу підтвердив, що Українська асоціація футболу (УАФ) отримала рішення УЄФА та веде переговори аби залишити слоган «Героям слава» на футболках.

  • 6 червня збірна України з футболу презентувала нову форму, в якій вона зіграє на Чемпіонаті Європи 2020 року. На ній зображені контури України з окупованим Росією Кримом і вишиті написи «Слава Україні!» і «Героям Слава!»
  • У МЗС Росії і Держдумі буквально відразу ж обурилися. Росіяни вимагали заборонити форму, але УЄФА схвалила її.
  • Євро-2020 розпочнеться 11 червня, свій перший матч на турнірі Україна проведе 13 червня проти збірної Нідерландів.