НБУ випускає пам’ятну монету на честь Євгена Коновальця

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
НБУ випускає пам’ятну монету на честь Євгена Коновальця

Гонтар Володимир / УНІАН

Національний банк випускає пам’ятну монету на честь першого голови Організації українських націоналістів Євгена Коновальця.

Про це пише пресслужба НБУ.

«Пам’ятна монета «Євген Коновалець» номіналом 2 гривні, продовжує серію «Видатні особистості України», вона присвячена військовому і політичному діячеві, особистості, що символізує спадковість української національно-визвольної боротьби, — Євгену Михайловичу Коновальцю», — йдеться у повідомленні.

На аверсі монети буде зображений портрет Коновальця, роки його життя, а також напис ОУН із тризубом.

На реверсі буде цитата Коновальця «Будемо мати силу, тоді вийдемо побідно з найгіршого лихоліття і здобудемо все, що нам треба», а також монограма з двох літер «С», що означають Січових стрільців.

НБУ

  • Народні депутати Верховної Ради просять президента Володимира Зеленського присвоїти звання Героя України першому голові Організації українських націоналістів, полковнику Армії УНР Євгену Коновальцю.
  • Євген Коновалець — український військовий діяч, полковник армії УНР та перший очільник Організації українських націоналістів. Коновалець був одним із засновників спочатку полку, а потім загону Січових стрільців.
  • У 1922 році, після встановлення радянської влади в Україні емігрував до Європи, де займався розбудовою ОУН. 1938 року був убитий радянським агентом за допомогою вибухівки, яку сховали в коробку цукерок.