Восьмеро очевидців свідчили в суді Нідерландів у справі про МН17. Один з них бачив знищення літака і пуск ракети

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На суді в Нідерландах у справі про катастрофу рейсу MH17 в небі над Донбасом, що сталася в липні 2014 року, уперше прозвучали свідчення очевидців, які були ймовірними свідками пуску ракети ЗРК «Бук» у бік пасажирського літака.

Як пише BBC, показання дали вісім осіб.

Представникам Міжнародної слідчої групи (JIT) і слідчому судді вони заявили, що бачили або чули політ ракети в небі неподалік Сніжного. Троє свідків стверджують, що були в районі місця пуску ракети.

Один свідок заявив, що під час падіння МН17 він перебував на блокпосту бойовиків «ДНР» неподалік села Первомайське. Він сказав, що почув гуркіт, потім свист і звук вибуху в небі, а за кілька секунд на землю почали падати уламки літака.

Дані телефонного білінгу цього свідка підтвердили факт того, що він перебував у районі катастрофи 17 липня.

Пізніше представник Conflict Intelligence Team (CIT) із залу суду повідомив деталі показань свідка пуску ракети.

Ця людина входила до групи бойовика Леоніда Харченка (обвинувачений). Він розповів, що охороняв від «українських терористів» перехрестя між Сніжним і Маринівкою. Він почув звуки гусеничної машини і побачив в тіні дерев «Бук». Незабаром він почув гучний ляскіт і побачив політ ракети по кривій. Він сказав, що ракета вибухнула біля кабіни літака, і той пішов різко вниз.

Свідок зазначив, що військових літаків поруч не було і він сильно здивувався, що ракету випустили по лайнеру. Після пуску він ще раз бачив «Бук», який їхав вже без однієї ракети.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Торезу Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака заперечує, але висуває суперечливі версії події.
  • Міжнародна слідча група висунула звинувачення росіянам — генерал-майору Сергію Дубинському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Крот»).
  • 26 травня 2021 року суд у справі MH17 завершив попереднє засідання. Судді та адвокати відвідали військову авіабазу Гілзе-Рейн у Нідерландах, де зберігаються уламки літака. Вони оглянули реконструйовану передню частину літака, зокрема кабіну пілотів.
  • 7 червня суд Гааги почав розгляд справи по суті. На слуханнях суд зосередиться на обговоренні трьох ключових питань: чи був рейс MH17 збитий ракетою «Бук», чи була випущена ракета з сільськогосподарського поля неподалік Первомайського та чи брали в цьому участь обвинувачені.