StateWatch: Аудит витрат із «ковідного» фонду на МВС виявив порушення на 26,5 мільйона гривень, найбільше отримала поліція

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
StateWatch: Аудит витрат із «ковідного» фонду на МВС виявив порушення на 26,5 мільйона гривень, найбільше отримала поліція

УНІАН

Під час аудиту витрат із коронавірусного фонду на потреби Міністерства внутрішніх справ виявили порушення на 26,5 мільйона гривень.

Про це йдеться у звіті Держаудитслужби, повідомляє громадська організація StateWatch.

За даними аудиторів, протягом 2020 року на доплати територіальним органам МВС, Нацполіції, Нацгвардії, Держприкордонслужби та Держслужби з надзвичайних ситуацій виділили 4,7 мільярда гривень. З отриманих коштів МВС не витратило лише 6 мільйонів гривень.

Як зазначається, лідером за чисельністю працівників, які отримали доплати, і за середнім розміром виплат на одну людину є Національна поліція. Доплати отримали 93 422 працівники, середній розмір виплати на одну особу становить 32 333 гривні.

Також по 31 922 гривні отримали лікарі Апарату МВС, по 29 244 гривні — середній медичний персонал, по 22 708 гривень — молодший медичний персонал, по 20 239 гривень — інші працівники закладів здоров’я МВС.

Водночас аудиторська служба зауважила, що МВС виплатило доплати на суму 7,7 мільйона гривень медичним та іншим працівникам за рахунок коштів COVID-фонду. При цьому в закладах охорони здоров’я міністерства хворих із пневмоніями й осіб із підозрою або діагностованим коронавірусом не було.

Деякі заклади охорони здоров’я МВС викрили на тому, що вони виплатили 2,1 мільйона гривень доплат без підтвердження безпосередньої зайнятості працівників на роботах із ліквідації коронавірусу.

У низці закладів охорони здоров’я МВС встановили доплати до зарплати медичним та іншим працівникам за час перебування у відпустці, на лікарняному, навчанні та до запровадження в Україні карантину на суму 0,3 мільйона гривень.

Так само виплатили додаткові 3 мільйони гривень військовим, які перебували у відпустці, на лікарняному, навчанні тощо.

Серед порушень Держаудитслужба також назвала виплату з коронавірусного фонду 3,6 мільйона гривень поліцейським і прикордонникам без підтвердження, що вони виконували свою роботу в умовах безпосереднього контакту з населенням.

Також були зафіксовані випадки нарахування додаткової виплати військовослужбовцям без урахування пропорційності часу, коли вони перебували в безпосередньому контакті з населенням, на суму 1,5 мільйона гривень, а 29 військових частин Нацгвардії здійснили додаткову виплату військовим на період дії карантину, врахувавши нарахування Єдиного соціального внеску на 0,9 мільйона гривень.

Наразі за матеріалами аудиторів правоохоронцям передали 51 матеріал про порушення.

Як зазначається, під час перевірки вдалося усунути порушення на 6,6 мільйона гривень, а 10,3 мільйона вважаються втраченими.

  • У квітні 2020 року Верховна Рада створила Фонд боротьби з коронавірусом. За ці гроші планувалося забезпечити лікарні усім необхідним і компенсувати економічні втрати через карантин — допомогти безробітним та малозабезпеченим. Загалом у Фонд для боротьби з коронавірусом заклали майже 66 мільярдів гривень.
  • Державна аудиторська служба України провела аудит COVID-фонду і виявила фінансові порушення на суму 406,8 мільйона гривень.