Уперше в історії безпілотник заправив у небі літак. Boeing показала відео

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Уперше в історії безпілотний літальний апарат зміг заправити в повітрі літак. 4 червня під час випробувального польоту БПЛА-паливозаправник MQ-25 Stingray американської компанії Boeing дозаправив палубний штурмовик F/A-18 Super Hornet.

Про це повідомила пресслужба Boeing і опублікувала відео заправки.

«Це історична подія — заслуга нашої спільної команди Boeing і ВМС [Військово-морських сил США], яка робить все можливе, щоб якнайшвидше надати флоту критично важливі можливості дозаправки MQ-25», — заявила президент Boeing Defense, Space & Security Лінн Карет.

MQ-25 є важливою частиною інтеграції безпілотних систем у палубну авіацію флоту. Безпілотник уже виконав 25 тестових польотів, його випробування виходять на фінішну пряму. До 2024 року ВМС повинні отримати чотири безпілотні заправники MQ-25.

Видання The Seattle Times пише, що загалом флот планував витратити $9,5 мільярда на виробництво цих БПЛА.

  • Безпілотний заправник був представлений Boeing у 2017 році, хоча він був майже готовий ще у 2014-му. Спочатку Stingray розроблявся як ударний розвідник, але в лютому 2016 року Пентагон вирішив перетворити його на паливозаправник з обмеженими розвідувальними функціями.
  • У квітні експериментальний бойовий безпілотник XQ-58A Valkyrie уперше запустив дрон у польоті. «Валькірія» — це високошвидкісний БПЛА для підтримки бойових винищувачів, і подібні випробування на робочій швидкості провели вперше.