NASA після 30-річної перерви відправить дві місії для дослідження Венери

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
NASA після 30-річної перерви відправить дві місії для дослідження Венери

NASA/JPL-Caltech

Національне управління США з аеронавтики й дослідження космічного простору (NASA) планує до 2030 року відправити дві нові місії для вивчення другої планети від Сонця — Венери. Космічне агентство хоче дізнатися, як вона стала «пекельним світом».

Про це йдеться у повідомленні NASA.

На кожну місію NASA витратить приблизно $500 мільйонів. Запуск кожної з них планується у 2028—2030 роках.

У лютому управління попередньо відібрало чотири концепції місії на Венеру, а після експертної оцінки остаточно схвалило дві з них — DAVINCI+ і VERITAS.

Місія DAVINCI+ досліджуватиме склад атмосфери Венери — як формувалася і розвивалася, а також, чи був на планеті коли-небудь океан. Крім того DAVINCI+ має передати перші зображення з високою роздільною здатністю унікальних геологічних обʼєктів планети.

Місія VERITAS має скласти карту поверхні планети, щоб зрозуміти її геологічну історію і дізнатися причини її відмінностей від Землі.

Перед цим NASA востаннє досліджувало Венеру у 1990-х роках з космічним апаратом «Магеллан».

Венера — друга планета в сонячній системі, на земному небосхилі це третій за яскравістю об’єкт після Сонця та Місяця. Атмосфера планети складається з вуглекислого газу з домішками азоту та інших речовин, які утворюють парниковий ефект — температура поверхні становить близько +470 °С.

  • Міжнародна команда вчених виявила на Венері ознаки, що можуть свідчити про наявність життя. У вищих шарах атмосфери планети знайшли токсичну речовину фосфін, яку на Землі виробляють анаеробні організми.