The Guardian: У в’язниці штату Аризона протестували газову камеру для страт. Усе через нестачу препаратів для смертельних ін’єкцій

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
The Guardian: У в’язниці штату Аризона протестували газову камеру для страт. Усе через нестачу препаратів для смертельних ін’єкцій

Damir Spanic / Unsplash

Департамент виконання покарань штату Аризона провів публічні закупівлі, на яких придбав хімікати для смертної кари як за допомогою газу, так і за допомогою ін’єкції. У грудні 2020 року у в’язниці Флоренс відремонтували газову камеру та протестували її, підірвавши димову гранату, щоб перевірити герметичність. Усе це свідчить про бажання місцевої влади відновити смертну кару за допомогою газової камери.

Про це йдеться в розслідуванні The Guardian.

Департамент придбав брикет ціанистого калію, а також сірчану кислоту. Під час їхньої взаємодії утворюється так звана ціанидна кислота, яка викликає зупинку дихання. Схожу речовину — ціанистий водень — використовували нацисти в газових камерах своїх концтаборів.

Також департамент придбав велику партію розчину пентобарбіталу — головного інгредієнта смертельних ін’єкцій. Засуджені можуть обрати один із двох видів страти: або в газовій камері, або за допомогою смертельної ін’єкції. Але адвокати засуджених запевняють, що жоден із них не є гуманним, тому що смерть настає не миттєво — їхні підзахисні будуть певний час мучитися та відчувати біль.

Останнім засудженим, якого стратили в газовій камері в’язниці Флоренс, був Вальтер Лагранд у 1999 році. Його смерть теж не настала одразу — він помирав протягом 18 хвилин на очах у своїх близьких і родичів убитої ним людини. Відтоді такий вид страти в Аризоні не застосовувався, а засуджені отримували смертельну ін’єкцію.

Але тепер США відчувають гостру нестачу в подібних ін’єкціях. Річ у тім, що головний компонент — пентобарбітал — у США не виготовляється і його доводиться закупати в інших країнах. Однак ті під тиском правозахисників встановлюють заборону на продаж Штатам цієї хімічної речовини. Ще у 2013 році деякі штати стикнулися з дефіцитом смертельних ін’єкцій, а експерименти з іншими речовинами були невдалими. Водночас жодна американська компанія не хоче виготовляти пентобарбітал, щоб не брати участь у публічних закупівлях інгредієнтів для страт.

Однак влада Аризони змогла придбати пентобарбітал на понад $1,5 мільйона. Журналісти виявили, що в документах інформація про постачальника відсутня, а товар надходить у коробках без жодних написів. Тому вони припускають, що закупівля відбулася нелегально і за значно завищеною ціною.

США — одна із 54 країн світу, які досі не відмовилися від смертної кари. Але кожен штат самостійно вирішує це питання, у деяких з них смертна кара не застосовується. Смертельна ін’єкція лишається основним способом страти, однак деякі штати пропонують інші: газову камеру, розстріл або електричний стілець.