Рада заборонила в Україні пластикові пакети. Вводяться штрафи

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому за законопроєкт № 2051-1, який вводить у країні заборону на поширення тонких, надтонких і оксорозкладних пластикових пакетів. Закон забороняє поширювати пакети в установах роздрібної торгівлі, громадського харчування та послуг як платно, так і безкоштовно.

За проголосували 297 депутатів.

Новий закон спрямований на те, щоб зменшити обсяг використання в Україні пластикових пакетів, обмежити їх поширення для поліпшення стану навколишнього середовища. Заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, а також на надтонкі пакети, призначені для упаковки або транспортування риби, мʼяса, сипучих продуктів, льоду тощо. Ідеться про пакети первинної упаковки, ширина яких становить до 225 мм, глибина — до 345 мм, довжина — до 450 мм.

Ультратонкі пакети можна буде продавати, але ціни на них встановлюватиме уряд. Причому вартість може бути високою, щоб стимулювати відмову від них.

Пластикові пакети треба буде маркувати. Звичайні пакети заборонено маркувати словами «біо» та «біорозкладні», якщо вони не відповідають вимогам. За порушення загрожують штрафи — від 1 700 до 3 400 гривень. За повторне порушення — від 3 400 до 8 500 гривень.

Закон набуде чинності після того, як його підпише президент, але більшість статей закону почнуть діяти з 2022 року.