Coca-Cola протестує в Угорщині нові пляшки — з паперу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Coca-Cola протестує в Угорщині нові пляшки — з паперу

Coca-Cola

Компанія Coca-Cola протестує в Угорщині 2 тисячі паперових пляшок у рамках довгострокової спроби повністю позбутися пластику у пакуванні. Про це йдеться на сайті компанії.

Пляшку виготовила датська компанія The Paper Bottle Company (або Paboco) з надміцної паперової оболонки, яка, проте, все ще містить тонку пластикову вкладку. Але мета полягає в тому, щоб створити пляшку повністю без пластику, яка здатна запобігати витоку газу з газованих напоїв. Барʼєр також має гарантувати, що волокна не потраплять в рідину. У гіршому випадку це може привести до зміни смаку напою або порушення правил безпеки.

Після понад семи років лабораторної роботи компанія тепер готова провести цього літа в Угорщині випробування фруктового напою Coca-Cola Adez. Спочатку це буде 2 тисячі пляшок, які будуть поширюватися через місцеву роздрібну мережу.

Розробники пояснили, що вони хочуть створити пляшки, які здатні протистояти тиску, який виникає під час розливу таких напоїв, як кола та пиво. Також папір має бути пластичним, щоб створювати пляшки різної форми і розміру для різних брендів, а також на нього має накладатись чорнило (аби не використовувати окремі етикетки).

BBC пише, що виробник горілки Absolut також має протестувати 2 тисячі власних паперових пляшок у Великій Британії і Швеції для газованого малинового напою. Пивна компанія Carlsberg також створює прототипи паперової пивної пляшки.

Випробування Coca-Cola і Absolut стануть першою реальною перевіркою того, чи витримає технологія складну логістику транспортування продуктів харчування. Компанія Coca-Cola поставила мету до 2030 року скоротити кількість відходів.

У лютому 2021 року компанія оголосила про повний перехід на пляшки з переробленого пластику. Компанія, яку екологи називають одним з головних пластикових забруднювачів світу, розраховує скоротити використання цього матеріалу в Північній Америці на 20%. Напої в нових пляшках надійдуть у продаж поступово: у лютому їх можна буде купити на північному сході США, в кінці року — у Флориді і Каліфорнії, а пізніше вони стануть доступні по всій країні.