У Росії заявили про чергове затримання прихильників «українських радикалів». Їх підозрюють у підготовці насильницьких акцій

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Росії заявили про затримання в Саратові 14 прихильників української молодіжної радикальної групи «М.К.У.» («Маніяки. Культ убивць»), ідеологією якої є «масові вбивства».

Про це повідомили в Центрі громадських звʼязків ФСБ.

Як зазначається, проти затриманих порушено кримінальну справу за чч. 1 і 2 статті 282.1 (створення екстремістської спільноти і участь в екстремістській спільноті) Кримінального кодексу Росії.

За даними ФСБ, вдома у затриманих вилучили значну кількість пропагандистських матеріалів екстремістського характеру, холодну зброю, засоби звʼязку, зокрема там нібито виявили інструкції з виготовлення саморобних вибухових пристроїв та вогнепальної зброї, а також листування з ідеологом групи з України про підготовку насильницьких акцій.

Російські силовики запевнили, що члени групи вже дають свідчення.

Пізніше в Слідчому комітеті РФ у Саратовській області уточнили, що кримінальні справи порушені проти 8 жителів Саратова у віці від 16 до 21 року. Чотирьох із них підозрюють у створенні екстремістської спільноти, інших — в участі в екстремістській спільноті.

За даними слідства, спільнота на території Саратова була створена в 2020 році, «прихильниками проукраїнського руху «М.К.У.» вважають себе два «організатори».

«Метою своєї діяльності вони ставили підготовку і вчинення щодо невизначеного кола осіб протиправних дій (застосування насильства в громадських місцях) із мотивів політичної, ідеологічної, расової, національної та релігійної ненависті і ворожнечі, ставлення до окремої соціальної групи», — розповіли слідчі.

Крім того, повідомляється, що підозрювані шукали, зокрема через інтернет, однодумців, які бажають брати участь разом із ними у злочинах.

Трьом «організаторам» спільноти обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, одному — домашній арешт.

  • Рівно місяць тому ФСБ повідомляла про затримання 16 прихильників «М.К.У.» в низці міст Росії — Іркутську, Краснодарі, Саратові, Тамбові, Тюмені, Читі, Анапі (Краснодарський край), Пущино (Московська область), Переславлі-Заліському (Ярославська область).
  • До цього, в лютому, у Воронежі ФСБ теж затримувала ймовірних прихильників української молодіжної радикальної групи «М.К.У.» Після публікації інформації про затримання Facebook позначила статті як «помилкові» і заблокувала їх. Як стало відомо, організація StopFake зʼясувала, що у Воронежі за звинуваченням в екстремізмі затримали трьох місцевих жителів, громадян РФ, які раніше були членами організації «Русский корпус» і не мають жодного стосунку до України.