Facebook видалила в Україні мережу акаунтів російської військової розвідки, які видавали себе за журналістів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Christian Bodhi / Pixabay

Компанія Facebook з початку 2020 роки виявила і видалила мережу акаунтів, які були повʼязані із російською військовою розвідкою і зосереджувалися на Україні і сусідніх країнах.

Про це йдеться у звіті компанії.

Фейкові акаунти працювали на форумах і в різних соціальних мережах. Деякі з цих фейків видавали себе за цивільних журналістів і намагалися звʼязатися з політиками, журналістами та іншими громадськими діячами у регіоні. Проте у Facebook зазначили, що ці фейки не зібрали велику кількість підписників.

У Facebook розповіли, що створення кожного фальшивого облікового запису вимагає багато часу і зусиль, аби цей фейк не можна було так просто виявити. Наприклад, щоб фейковий аккаунт було складніше виявити, створюють інші — на його підтримку.

За останні чотири роки компанія розслідувала і усувала мережі впливу, які повʼязані із аудиторією у Мʼянмі, де 1 лютого 2021 року стався військовий переворот, у США, Філіппінах, Україна, ОАЕ і Єгипті. Деякі з цих «операцій з впливу» були внутрішніми, просуваючи внутрішньополітичні інтереси.

Facebook також представила топ-5 країн, де вони найчастіше виявляють мережі акаунтів із «неприродньою» поведінкою:

  • Росія;
  • Іран;
  • Мʼянма;
  • США;
  • Україна.

Загалом з 2017 до 2020 року компанія видалила в Україні 11 ботоферм (6 із них координувались з-за кордону).

Нагадаємо, що влітку 2020 року Facebook видалила десятки акаунтів, які займалися політагітацією в Україні. На рекламу вони витратили майже $2 мільйони.