Верховний суд скасував рішення ЦВК про обрання Вірастюка нардепом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Верховний суд скасував рішення ЦВК про обрання Вірастюка нардепом

Пресслужба партії «Слуга народу»

Верховний суд скасував протокол Центральної виборчої комісії, яка 19 травня визнала переможцем виборів до Верховної Ради в окрузі № 87 кандидата від «Слуги народу» Василя Вірастюка.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

У ЦВК підтвердили це рішення. «Отримали сьогодні рішення про скасування постанови ЦВК від 19 травня. Вивчаємо зараз цю ухвалу, і будемо вирішувати щодо можливості оскарження її в апеляційному порядку», – повідомили у Центрвиборчкомі.

За даними громадської мережі «ОПОРА», відповідне рішення суд ухвалив у неділю, 23 травня. Також суд скасував пункти постанови ЦВК, якими визнано недійсним голосування на шести проблемних дільницях. На них під час перерахунку бюлетенів виявили менше голосів за кандидата Олександра Шевченка, ніж у первинних протоколах дільничних виборчих комісій.

Суд зобовʼязав ЦВК встановити результати виборів в окрузі № 87 з урахуванням висновків, наданих судом.

«ОПОРА» пояснює, що цю постанову ВС ухвалив як суд першої інстанції. У разі подання апеляції з боку ЦВК або команди Вірастюка справу переглядатиме Велика палата Верховного суду як суд апеляційної інстанції. Рішення Великої палати буде остаточним.

  • Довибори до Верховної Ради у 87 окрузі в Івано-Франківській області відбулися 28 березня. У наступні дні після виборів кандидати почали повідомляти про фальсифікації. Кандидат від «Свободи» Руслан Кошулинський говорив про підкуп виборців, кандидат від «слуг» Василь Вірастюк — про «інші» порушення (без уточнень), а Олександр Шевченко від «За майбутнє» у зверненні до Зеленського заявляв, що Вірастюк «намагається сфальсифікувати» результати голосування.
  • Голоси на деяких дільницях рахували по кілька разів через втрату бюлетенів.
  • Нагадаємо, що 1 травня Велика палата Верховного суду скасувала рішення Центральної виборчої комісії про обрання нардепом Вірастюка (через те, що ЦВК не перевірила всі порушення, допущені під час виборів), а 5 травня ЦВК відмовилася зареєструвати Вірастюка нардепом.