Рада ухвалила закон про продаж землі через електронні аукціони

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Рада ухвалила закон про продаж землі через електронні аукціони

Mitchell Orr / Unsplash

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 2195 про продаж земельних ділянок і прав оренди на електронних аукціонах. Про це йдеться на сайті Ради.

Відтепер подати документи на участь у земельних торгах, зареєструватися та взяти участь в аукціоні можна онлайн. Проєкт закону передбачає, що оголошення про аукціон і документи на лот автоматично відображатимуться на Єдиному державному порталі земельних торгів. Аукціони проводитимуть онлайн, у режимі реального часу в єдиній електронній торговій системі.

Площа земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності, яку продають з аукціону, становитиме не більше ніж 20 гектарів. Це дозволить невеликим фермерським господарствам брати участь у торгах і купувати землю. Учасником земельних торгів може бути як окрема людина, так і компанія.

Торги проходитимуть за участі не менше двох осіб у три раунди, де один раунд — одне підвищення ставки. Мінімальний крок має бути не менше за 1% від стартової ціни лота, а гарантійний внесок становитиме 30% від стартової ціни.

Нагадаємо, що 28 квітня Рада ухвалила законопроєкт про земельну децентралізацію. Він дозволить повернути в комунальну власність місцевих громад землі, що лежать за межами населених пунктів.

  • 31 березня 2020 року Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому за законопроєкт про ринок землі, який буде відкрито з 1 липня 2021 року. Його підтримали 259 нардепів.
  • Перші два роки землю зможуть купувати тільки фізичні особи (громадяни України) і не більше ніж 100 гектарів в одні руки. З 1 січня 2024 року землю зможуть купувати юридичні особи — не більше ніж 10 тисяч гектарів в одні руки. Землі державної та комунальної власності продавати не будуть. Продаж землі іноземцям буде вирішуватися на Всеукраїнському референдумі.