Уряд обмежив націнку на пальне під час дії карантину

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Уряд обмежив націнку на пальне під час дії карантину

Фото УНІАН

Кабінет міністрів обмежив націнки на пальне на період дії карантину.

Про це повідомляє Міністерство економічного розвитку.

Гранична націнка складе не більше 7 гривень на літр для дизельного палива та не більше 5 гривень на літр для автомобільних бензинів. Продавцям палива доведеться враховувати це під час встановлення роздрібної ціни на пальне на автозаправках.

«Це відповідь на необґрунтоване зростання цін на пальне в роздрібних мережах. Уряд за здорову і прозору конкуренцію на ринку пального. Але водночас уряд має захистити простих споживачів, які і так постраждали від вимушених карантинних обмежень», — заявив міністр економіки Ігор Петрашко.

Міністр упевнений, що граничний розмір торговельної надбавки унеможливить маніпуляцію цінами та стабілізує ринок роздрібної торгівлі пальним.

Як пише «BBC Україна», рішення уряду вже розкритикували в Європейській Бізнес Асоціації (ЕБА). На її думку, ці ініціативи «є неприйнятними в цивілізованій європейській країні та сприятимуть ще більшій тінізації ринку».

Асоціація зазначила, що зараз у ринкову ціну палива закладено не лише середню вартість нафтопродуктів та граничні рівні торговельної надбавки, але й витрати на транспортування в Україні та за її межами, витрати на перевалку, зберігання, сертифікацію, мінливість курсу валют, контроль якості тощо.

«Тому, «ручне» регулювання цін може знищити механізми формування цін, які використовував прозорий бізнес роками, та створити кризу з непрогнозованим забезпеченням нафтопродуктами споживачів, зупинку роботи прозорих автозаправних станцій», — вважають в ЕБА.

  • 11 травня Кабінет міністрів запровадив обовʼязкове декларування наміру підвищити роздрібні ціни на бензин та дизельне пальне на понад 1%.
  • У квітні 2020 року уряд запровадив державне регулювання цін на товари, які мають суттєву соціальну значимість. До переліку увійшли продовольчі товари, окремі ліки, дезінфекційні засоби та засоби індивідуального захисту.