Зеленський заснував довічні стипендії для українців, які рятували євреїв в Україні під час Голокосту

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Зеленський заснував довічні стипендії для українців, які рятували євреїв в Україні під час Голокосту

National Archives and Records Administration, College Park / Wikimedia Commons

Президент України Володимир Зеленський заснував довічні стипендії для українців, які рятували євреїв в Україні під час Голокосту в роки Другої світової війни та мають відповідні звання.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Таким чином країна вшановує мужність, самопожертву та гуманізм українців, які рятували євреїв у вказаний період та удостоєні Ізраїльським інститутом катастрофи і героїзму «Яд Вашем» звання Праведника народів світу або Єврейською радою України — звання Праведника України чи Праведника Бабиного Яру.

Уряд протягом місяця має призначити ці стипендії та виплачувати їх щомісячно. Розмір — не менше ніж 5 307 гривень (три прожиткові мінімуми для тих, хто втратив працездатність).

Перед цим президент Зеленський розповідав, що Україна посідає четверте місце за кількістю Праведників народів світу — це понад 2,5 тисячі героїв.

Нагадаємо, що в Україні в 1941—1944 роках було вбито 1,5 мільйона євреїв, зокрема в Бабиному Яру.

  • 14 травня 2021 року вперше відзначали День памʼяті українців, які рятували євреїв від нацистів під час Другої світової війни.
  • За даними Українського інституту національної памʼяті, станом на січень 2020 року Ізраїль удостоїв 2 659 громадян України звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту.
  • 27 січня у 1945 році війська 1-го Українського фронту взяли під контроль територію нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау (Освенцим), де за роки війни було вбито близько 1,4 мільйона осіб, із яких понад мільйон були євреями.